Archive for the ‘Egyéb’ Category

Urban design DUBAI-ban

Októberben felkértek, hogy vegyek részt 4 hazai iroda részvételével, az Óbuda Group szervezésében a Dubai Municipalitiy számára szervezett meghívásos ötletpályázaton, melyen egy egyedülálló objektumot kellett megtervezni Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, azaz az uralkodó tiszteletére. A pályázatra a team egy nagyon speciális vízi-“emlékművet” tervezett, melyet remélhetően hamarosan be is mutathatunk.

Elkészült villaépület a víz partján

Az épület ~350nm, közvetlenül a Balaton partján található.

Kiállítás a VOLVO Galériában

Az újpesti VOLVO Galériában nyílt kiállítás az elmúlt évek munkáiból. A korábban részben a FUGA-ban is látott anyag az év végéig látható.

4 oldalas cikk az OCTOGON Magazin szeptemberi számában!

Megjelent az egyik legnívósabb hazai nyomtatott építészeti magazin az OCTOGON  legújabb száma, melyben többek között a tavaly elkészült balatonparti villaépület is bemutatásra került, Bujnovszky Tamás fotóival és Molnár Szilvia írásával. Az épület eddig sehol máshol nem került még bemutatásra…

A lap ezen kívül bemutat az utóbbi idők egyik legjobb hazai lakóház projektje mellett még egy nemrégiben épült balatoni nyaralót, a BMC épületét és egy eredetileg 1932-ben épült budai modernista villa felújítást.

Szentendrei építészek – kiállítás

2013 július 13-án nyílik a SZEKKO V. – Építészek Szentendrén címmel kiállítás, szombaton 18 órakor a Fő téren a SZENTENDREI KÉPTÁRban, a Ferenczy Múzeum szervezésében. A kiállítást Golda János nyitja meg, aki másnap 4 órakor tart tárlatvezetést. A kiállítás megtekinthető szeptember 8-ig szerdától vasárnapig 10 és 18 óra között. A kiállító szentendrei építészek: Alföldi György, A. Petényi Zsuzsanna, ÁSZTAI BÁLINT, Borbás Péter, Dajka Péter, Golda János, Jassó Sándor, Kalo EMese, Kocsis Barnabás, Kocsis Gáspár, Kocsis József, Kutasi Attila, Pardi Géza, Puhl Antal, Szuromi Imre, Vadász Bence, Vadász György, Valkai Csaba

Mindenkit szeretettel várunk!

A pécsi villaépület zárja a “Magyarország híres villái” c könyvet! / könyvbemutató és kiállításmegnyitó

A pécsi villaépület zárja azt a 2013 április 18-án megjelenő könyvet, melyben Magyarország mintegy 60 legjelentősebb lakóépületét/villáját gyűjtötték össze kezdetektől napjainkig!  Számomra igazi megtiszteltetés a híres történelmi építészeinkkel egy könyvben szerepelni. A könyvbemutatóhoz kiállítás is kapcsolódik melynek megnyitója 14 órakor lesz a MÉSZ Székházban.  A kiállítás április 30-ig látogatható. A könyvet nagyon ajánlom azoknak is, akik nem építészek, mert egy átfogó képet ad a legjelentősebb magyar lakóépületekről, villákról sok szép képpel és színvonalasan megírt érdekes történetekkel.

Előtanulmány Miskolc, MVSC sporttelep rekonstrukciójára

2013 márciusában készítettünk Németh Tamással közösen a KIMA Stúdió keretein belül a miskolci MVSC sporttelepre egy előtanulmányt. A kapott sportprogram alapján előzetesen az épületek egy részének bontásával, de a zömének a felújításával és új sportcsarnok (röplabda és szertorna) építésével számoltunk. A terv alapvetően a koncepciótervet megalapozó előtanulmány, melynek célja az építési program tisztázása, ill. egyfajta SWOT analízisként elemezni a felmerülő lehetőségeket és veszélyeket, a meglévő adottságok (előnyök, hátrányok) figyelembevételével. Ha minden terv szerint halad, az épület jövő év közepéig elkészül.

Szentendrei Szerb Egyháztörténeti Múzeum átalakítása

Hamarosan bemutatásra kerül a Szentendre Fő terén található Szerb Egyházi Épületegyüttes átalakítási terve (volt Ferenczy Múzeum épületegyüttese). A tervezés jelenleg még a koncepció-alkotási szakaszban tart. Az itt látható előtervek a 2012-2013 telén készült legelső vízióként készültek, a széleskörű pozitív fogadtatás után azonban a Megbízó kérésére továbbtervezésre fognak kerülni. A tervek elkészülte után remélhetően minél hamarabb el tud kezdődni a város szívében található épületegyüttes teljes rekonstrukciója és átalakítása. Mivel jómagam is rengeteg szállal kapcsolódom Szentendréhez – gyakorlatilag itt és Pomázon nőttem fel és jelenleg is itt lakom festőművész feleségemmel- a tervezésnek kiemelt jelentősége van számomra is. Ugyanakkor remélem a más városokban, külföldön eltöltött több év megadja azt a kellő rálátást is , ami egy ilyen jelentőségű feladatnál szükségessé válhat. Előzetesként az alábbiakban többek között a Blagovestenszka tornyából készült fotók közül is meg lehet tekinteni párat, a tervezett javaslat alapján ugyanis a múzeumi séta keretében a toronyba is lehetőség nyílna felmenni és így a Fő térre egy teljesen egyedi látványképpel gazdagodhat a látogató. /projekt munkatársak: Szőke Zsófia, Farkas János, Stágel László, Balla Krisztina, Szőnyi Tamás

Balatonparti villa tervezése 3/3

2012 decemberében egy magánberuházó egy meghívásos pályázatot tartott több építésziroda és építész részére. A pályázaton egy Balaton partján fekvő telekre kellett koncepciótervet készíteni. A pályamunkánkban három javaslat is elkészült az alábbiakban ezek kerülnek bemutatásra külön-külön. A látványterveket Farkas János készítette az Alakart kftből.

Gimnázium belső átalakítása Szentendrén

2013 tavaszán sor kerül Szentendrén a Móricz Zsigmond Gimnázium tornacsarnok szárnyának belső felújítására és tetőcseréjére. A felmérési és átalakítás tervdokumentációt ÁSZTAI Bálint és Kovács Csaba építészek készítik a NART Építészműteremben, a tervezői művezetést szintén ők folytatják.

Év háza 2012 – sajtóvisszhang

RTL Klub híradó 2012 október 1-én.

*

Az ÉV HÁZA pályázat a BUILD Communication szervezésében került megrendezésre.

*

TV2 híradó 2012 október 1-én.

*

 Az ÉV HÁZA pályázat a BUILD Communication szervezésében került megrendezésre.

*

 Az INGATLANPIAC című műsor a HÍR TV-n 2012 október 27-én.

Balatonparti villa 1/3

2012 decemberében egy magánberuházó egy meghívásos pályázatot tartott több építésziroda és építész részére. A pályázaton egy Balaton partján fekvő telekre kellett koncepciótervet készíteni. A pályamunkánkban három javaslat is elkészült az alábbiakban ezek kerülnek bemutatásra külön-külön. A látványterveket Farkas János készítette az Alakart kftből.

Balatonparti villa 2/3

2012 decemberében egy magánberuházó egy meghívásos pályázatot tartott több építésziroda és építész részére. A pályázaton egy Balaton partján fekvő telekre kellett koncepciótervet készíteni. A pályamunkánkban három javaslat is elkészült az alábbiakban ezek kerülnek bemutatásra külön-külön. A látványterveket Farkas János készítette az Alakart kftből.

Sportcsarnok bővítése és belső átalakítása Budakalászon

2012 márciusában elvi engterv készült a kalászi sportcsarnok bővítéséről. A tervet ÁSZTAI Bálint és Kovács Csaba építészek készítették a NART Építészműteremben. A tervezett átalakítások alapvetően a meglévő épület építészeti karakterét folytatják. A bővítés várhatóan jövőre kezdődik jelenleg belsőépítészeti átalakítás munkálatai folynak, melynek várható befejezése 2012 december eleje. A tervezői művezetést Kovács Csaba és Ásztai Bálint folytatják.

Elkészült nyaraló a Balaton partján

Hamarosan új képeket lehet látni a legutóbb elkészült épületről, mely közvetlenül a Balaton partján áll. A kétszintes villaépületet természetes kőburkolatból és faburkolatokból alakítottuk ki. Látványtervek és korábbi képek itt!

Csónakház és VITORLÁSKLUB engedélyezési terve a Velencei tónál

Hamarosan bemutatjuk a jelenleg engedélyezés alatt tartó legújabb épületátalakítási tervünket. A terv egy a KIMA Stúdió égisze alatt, Németh Tamás és Kruppa Gábor vezetésével készített projekt része. Az épület egy jelenlegi rossz műszaki állapotú épület átépítésével jön létre, alapterülete több, mint 1000 nm. A közvetlenül a víz partján álló épület átépítése jövőre kezdőthet meg.

ÉV HÁZA díj 2012!

Idén Ásztai Bálint és Kovács Csaba nyerték az év háza megtisztelő díját! Az „Év háza 2012” pályázat kuratóriuma az „Év háza 2012” elismerést a pécsi vendégházának ítélte szinte egyöntetű lelkesedéssel melyet az alábbi linken tekinthet meg.

 A zsűri ezen felül két különdíjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el.

A zsűri szavazatai alapján további három pályázó dicsérő oklevélben és tárgyi ajándékokban részesült: a Basa Péter, Fernezelyi Gergely, Reisz Ádám által tervezett budapesti családi ház épület, a Kovács Zsolt György és Beranková Jana által tervezett családi ház Balatonalmádiban és az ifj. Benczúr László és Weichinger Miklós által tervezett nyaraló felújítás, átalakítás Sajkodon.

PRO ARCHITECTURA DÍJ 2012

A Pro Architectura-díj egy építészeti alkotás kiemelkedő színvonalának elismeréseként adományozható miniszteri kitüntetés. Az építészeti díjak hierarchiájában az Ybl Miklós-díjat követi. Az Ybl-díj nagyjából 10 év óta azonban csak életműre vagy huzamosabb idejű építészeti munkásságra adható, így fiatal magyar építészek számára a Pro Architectura-díj a legmagasabb állami elismerést, amit el lehet érni.

2012-ben Pro Architectura-díjat kapott:
· Tarnóczky Tamás Attila vezető építész-tervező
· Keller Ferenc és Sólyom Benedek János DLA vezető tervező (megosztva)
· Dévényi Márton Benedek ügyvezető és Gyürki-Kiss Pál ügyvezető (megosztva)
· Ásztai Bálint építész és Kovács Csaba ügyvezető (megosztva)
· Czigány Tamás tanszékvezető egyetemi docens, Cseh András egyetemi tanársegéd és Papp Róbert építész-tervező (megosztva)

A PRO ARCHITECTURA díjat a Dél-magyarországi villaépület és vendégház  tervezésért kaptuk, AZ ÉV HÁZÁT ÉS A VILLAÉPÜLETET ITT MEGTEKINTHETI. Részlet a zsűri indoklásából:

„Az épületek kiváló példát nyújtanak a magas anyagi lehetőségek és szellemi igényesség lehetséges egyidejűségére, a nagyvonalú, kulturált megbízó és a felkészült építészek alkotó együttműködésére, mely elegáns, a szép természeti környezetet tisztelő épületeket teremtettek, ezzel ritka és jó példával gazdagítják problematikus villaépítészetünket.”

„Hazánkban egyre gyakoribb a nagy, költség igényes villa építészetben kiemelkedően igényes építészeti megoldás. Gazdag és jól megválasztott anyaghasználattal, rendkívül nagyvonalú térképzéssel, belsőépítészeti megoldásokkal.”

Villaépület a Balaton partján

A jelenleg kivitelezés legvégén tartó épületet 2010 nyarán kezdtük el tervezni. A telek közvetlenül a Balaton partján fekszik, a bejárattal szemben, az utca túloldalán pedig egy magas, beépítetlen, erdős domboldal található. A tájolás szintén optimálisnak mondható, a Nap a Balaton irányában nyugszik le.

 Az építési program kihasználja a szabályozás adta kereteket és szinte teljesen kitölti a lehetséges építési helyet is. A terület adottságait a megérkezés kialakításánál igyekeztük szem előtt tartani: a keskeny telek középső részén egy kis déli tájolású félátrium kapott helyet, benne egy kis kerti tóval. Ez a megérkezés színtere. Ezzel a kis átriummal az épület gyakorlatilag „térbelivé” válik, és a kert sem csak egy elő- és egy hátsókertre szakad (az alig hasznosítható oldalkertek mellett).

Read more

Kortárs erdei villaépület

“…Első látásra lenyűgöz ennek a két épületnek a nagyszerűsége. Hihetetlenül magabiztos tervezői kéz és gondolat érződik a nagyszabású koncepció minden részletén. Ez a lépték idehaza gyakran nyomja össze az építészt. Kreativitása hirtelen beszűkül, a statika, az anyagválasztás terén biztonsági kűröket fut. Nem így Ásztai Bálint és Kovács Csaba építészek esetében. A mészkőborítás nem nehezíti el az építészeti tömegeket, a lebegő konzolos teraszok nem kiabálnak oszlopok után, a homlokzati üvegsíkok nem borítják fel a kiosztás ritmusát. A magabiztosság méltósága sugárzik minden részletéből. Nagyszabású ház, amit a minimalizmus tűéles intellektusa szelídít meg. Tisztán geometrikus rendszer, amit a merőlegesek és a párhuzamosak titkos belső harmóniája hat át…”  TOP VILLA 2012 – Martinkó József, főszerkesztő

Az épület egy közel 5000nm-es lejtős, panorámás telken fekszik, egy fenyves erdő közepén. A tervezés elején a megrendelőnek –és nekünk is- a legfontosabb az “időtállóság” megtalálása volt, mindamellett, hogy a mai korszellemnek megfelelő épület szülessen.

Read more

70 nm-es modern erdei villaépület

Az épület egy villa társaságában egy közel 5000nm-es lejtős, panorámás telken fekszik, egy fenyves erdő közepén. A megbízás egy jelentősebb méretű villaépület és egy hozzátartozó kisebb léptékű vendégek számára megformált épület megtervezéséről szólt. A tervezés elején a megrendelőnek –és nekünk is- a legfontosabb az időtállóság és természetközeliség megtalálása volt, mindamellett, hogy a mai korszellemnek megfelelő épületegyüttes szülessen. Az is fontos szempont volt, hogy az épületegyüttes műszaki-technikai megoldásai segítsék a hosszú távú fenntarthatóságot. A komfortos és elegáns épületegyüttes úgy szolgálja lakóinak otthonos kényelmét, hogy közben igényes életvitelük reprezentatív keretét is megadja, és ehhez természetesen a vendégház is nagyban hozzájárul: a megbízó széles körű nemzetközi partnerkapcsolattal rendelkezik, a különböző hazai és külföldi vendégei “egymásnak adják a kilincset”. Így merült fel az az igény, hogy a villaépületben elhelyezett vendéglakosztályon felül egy külön kisebb lakóépület is megépüljön. A vendégháznak jelenleg a megrendelő édesanyja a lakója.

Read more

Dunakanyar, panoráma villa 120 nm-en

A helyszín
a Dunakanyar egyik üdülőterülete, amely folyamatosan alakul át lakóövezetté. A telek egy meredek, panorámás lejtőn helyezkedik el, ahonnan árnyas, északnyugati, de csodálatos kilátás nyílik a Dunára és a Szentendrei szigetre. Tervezői szemmel ez volt az egyik legfontosabb alapkérdés: a tájolás a hegy felé, a panoráma pedig a lejtő felé található – merre orientálódjon a ház? Az alaprajzi szerkesztéssel igyekeztem mindkét szempontnak eleget tenni. Így a tervezés egyik kulcskérdése számomra a telepítés lett. A látvány és tájolás kérdésén felül a kisméretű kert minél jobb kihasználását is célul tűztem ki, ezért az épületet az egyik hátsó sarok felé helyeztem. A kertből így sikerült a legnagyobb felületet egyben tartani, nem szakadt négy kis telekrészre és természetesen magasabbról a panoráma is sokkal hatásosabban érvényesül.

 

Read more

Kilátásra komponálva : 160 nm-es családi ház Pomázon

Látvány a könyvtárszobából : Meselia, avagy a "pomázi Fuji"

Az épület terveinek megszületését az erős személyes helyszíni kötődések mellett a megbízók személye is nagyban befolyásolta. A fotós-művészettörténész házaspár gyökereikkel, akárcsak a jómagam Pomázhoz kötődnek. Egyikőjük az egyik neves helyi szerb család tagja, másikuk pedig a szerb pap unokája. Az épület tervezésénél ezek a szempontok is alakították a koncepciót. E mellett Pomáz egyik meghatározó hegyének a Meseliának, a közeli templomtornyok látványának az épületbe “integrálása”, a belső térből feltáruló látványok tudatos megkomponálása is az építészeti kompozíció fontos része volt. A szokás szerint sok skiccmakettezéssel, tömegkísérletezéssel is megtűzdelt tervezés 2011 nyarán kezdődött és végül a tavaly megkezdett eljárásban a terv márciusban megkapta az építési engedélyt. Jelenleg a kivitelezőt szeretnénk kiválasztani.

Read more

Szada, családi ház koncepcióterve

 

 

Az épületet egy lejtős saroktelekre kellett elhelyezni, egy meglehetősen diverz környezetben. Read more

Üdvözlöm!

Ásztai Bálint építész vagyok, 10 éve az alapítás óta az A3 bt ügyvezető igazgató tulajdonosa  és 2008 óta, szintén alapítástól kezdve a STOA Építészműterem kft. társ- ügyvezető igazgató tulajdonosa.  A honlapon az önálló tervezőként elkészült épületeim, terveim és egyéb munkáim láthatóak, ill. a különböző építészekkel és építészirodákkal közösen készült kooperációk eredményei. A pályafutásom elején főleg városépítészettel foglalkoztam, majd később kezdtem el kisebb léptékekkel középület és lakóépület-tervezéssel is foglalkozni. A várostervezésből adódó analítikus szemlélet azonban megmaradt: ahogy minden alaposabb településtervezést hosszas elemzések előznek meg, így én ezt a metódust alkalmazom a többi léptékű tervezési folyamatban is. A legkisebb ház esetén is alaposabb elemzéseket szoktam készíteni, megvizsgálva az ideális telepítési , tömegalakítási és egyéb szempontokat. Lakóépület tervezésben Frank Lloyd Wright, Mies van der Rohe, Breuer Marcell és Kozma Lajos munkássága, ill. a kortárs japán, francia és holland építészet szolgál előképül. 2012-ben a Kovács Csaba építésszel közösen tervezett pécsi villánk Év háza díjat kapott, majd a fiatal építészként jelenleg elérhető legmagasabb állami kitüntetésben a PRO ARCHITECTURA díjban részesültünk. A honlapon többek között ezek a házak is megtekinthetőek.

 

Return top