Tervezés: 2007-2009 ( átadás: 2010 március hó 26.)

Alkotók: Ásztai Bálint (projektvezető építész, társtervező), Kovács Csaba (építész vezetőtervező, generáltervezés: ArtFront kft.), Kelecsényi Gergely (generálkivitelező,tervező) Cselovszki Zoltán (főépítész) …

Nemrégiben átadták a Szabadság téren épült interaktív szökőkút első ütemét. A projekt lényege egy vízfallal körbehatárolt térrész, vízkocka létrehozása. Így Magyarország egyik legurbanizáltabb környezetében, a  belváros közepén belépve a szökőkút által lehatárolt térbe kiléphetünk a természetbe…
A habosított vízfal gondoskodik róla, hogy teljesen ki tudjunk szakadni a szokásos városi közegből, és helyette egy teljesen szokatlan szituációba, más környezetbe kerüljünk. A szökőkútba jutás interaktív eszközökkel történik. A burkolatba érzékelők vannak elhelyezve, ezek irányítják a vízfúvókákat. A burkolaton közlekedve a víz” szétnyílik” előttünk, és így száraz lábbal kelhetünk át a vízfalon!

Cikk az Építészfórumon a Szökőkút átadásához kapcsolódóan.

Videó a főépítész és a polgármester úr ismertetőjéről 2010.02.17-én.

TOVÁBBI RÉSZLETEK ITT!

A tervezési folyamatot a várostervezési gyakorlatból átvett alapos vizsgálatok, kutatás, kortárs példák  és mai művészeti irányzatok elemzése, ill különböző tanulmányi kirándulások előzték meg 2007-2008 telén (Chicago, Linz – Ars Electronica…stb). Ez a tervezési módszer szerencsésen szorosan kapcsolódhatott a BME Urbanisztika Tanszékén folytatott DLA kutatási témámhoz is, ahol a kortárs művészeti eszközök építészeti, városi tájépítészeti alkalmazása a célterületem. Végül az irodában a kutatásaink és elemzéseink során elkészített anyagok, a mai külföldi példák bemutatása és a főépítész úr határozott támogatása  meggyőzték a városvezetést, hogy egy hagyományos köztéri elem helyett közösen belevágjunk egy a példákból is kirajzolódó újszerű kísérletbe, és hozzunk létre egy olyan “mai” műtárgyat, mely képes felvenni a versenyt a kortárs külföldi köztéri projektekkel is. Számomra a kutatás egyik fontos konklúziója magának az interaktivitás alkalmazásának szükségszerűsége volt, az egyik meghatározó pillanata pedig az interaktivitás módjának adaptálása magára a szökőkútra. (Itt szeretném megemlíteni többek között Rátki Tamást, sógoromat is, akivel az egyik családi ebéd alkalmával folytatott beszélgetésünk döntő lökést adott a megoldáshoz…). Az irodában a koncepciók kidolgozása folyamán 4-5 alternatívát is készítettünk, többféleképpen formáltuk meg a kezünkbe került új városépítészeti (urban design) eszközt. Végül a most átadásra kerülő javaslat lett a befutó. (Reméljük a többi, hasonlóan érdekes javaslat még megvalósulhat egyszer…) A projekt összességében számos lépcsőn keresztül jutott el a végső megvalósulásig (a helyszín adta lehetőség “főépítészi” felfedezésétől kezdve,  a felvállalt politikai döntéseken keresztül, a kutatások lefolytatásán és az interakció módjának meglátásán át, az érzékelési, vízgépészeti, programozási nehézségeken és  az építészeti és mérnöki részletek kidolgozásán és összehangolásán keresztül, a kivitelezési munka kreatív megoldásáig…). A teljes szakági-alkotói stáb mintegy 10-12 fős, melyet számos további kreatív munkatárs, ismerős és rokon munkája tett teljessé. Ahhoz, hogy a kút létrejöhetett szükség volt arra, hogy a teljes tervezői-mérnök csapat minden tagja kreatívan, alkotó módon állt hozzá saját szakterületéhez.

A megvalósult kút kezd Budapest egy ismert pontjává válni. A tér  pedig kezd lassan “hellyé” válni, ahol a látogatók elidőznek és ahogyan az index újságírója írta : “…a legkomorabb, legöltönyösebb járókelőből is előcsalogatja a gyereket…”

Ásztai Bálint

Képek a kezdeti tervekből.

Teljes stáblista:

vezető tervező: Kovács Csaba
társtervező: Ásztai Bálint
építész munkatárs: Molnárka Gergely
szakági tervezők:
Dr. Hegyi Dezső, statikus tervező
Karlócai Péter, vízgépészeti tervező
Hillier István, elektromos tervező
Bolner Miklós, érzékelés-vezérlés technika
Haász Ferenc, Világítástechnika
Molnár Péter, külső közmű tervező
Horváth Jenő, külső közmű tervező
Kalászi Hajnalka, projekt koordinátor
Szamosi József, építésvezető

generáltervező: Art Front Építész, Belsőépítész Műterem Kft.

tervezés éve: 2007-2009
kivitelezés éve: 2009-2010
építtető: Belváros – Lipótváros Budapest V. kerület Önkormányzata
generálkivitelező: Szabadság tér PA konzorcium, Alakart Kft.