A 2009 .év eleji pályázat tárgya a Katyn-i erdőben történt mészárlás emlékműve volt. Pályamunka a felszínben heget okozó, megtorzított, széttépett ötágú csillaggal próbálja kifejezni a borzalmat amit a kommunista rezsim 50 éven át próbált a szőnyeg alá söpörni…

Ásztai Bálint

Műleírás

A sztálini kommunizmus mindannyiunkban mély sebeket ejtett, olyan sebeket, amelyek azóta sem forrtak be, mélyen beleégve köztudatunkba. Ma már az ötágú vörös csillag alá tekinthetünk és kimondhatjuk, hogy mi rejtőzött mögötte, mi az igazi arca. Tömeggyilkosságok, hazug rendszer…  A pályamunka alapvetően ezt kívánja mindenki számára értelmezhetően megfogalmazni, nemzetiségtől vallási és faji hovatartozástól függetlenül könnyen dekódolhatóvá tenni. A múltunkban ejtett sebek begyógyulnak, de a sebhelyek megmaradnak.

HELYSZÍNVÁLASZTÁS

Az emlékmű helye a parkban több helyre is elképzelhető. A helyszín fő nézete azonban jelenleg a Pacsirtamező út felől van, ugyanis itt a legnagyobb a forgalom –mind a gyalogos, mind az autós forgalom tekintetében. Az emlékmű egy része így erre a sarokra kerül elhelyezésre.

A parkban az összes fát javasoljuk megtartani. A terv a park áttervezését nem igényli. A fennmaradó helyek, ahol a rendezvények megtartására is elegendő terület található a Szőlő utcai sarok, ill a zebra melletti terület. Ez utóbbi a közlekedési csomópont jelege miatt talán kevésbé méltó a megemlékezés helyszínéül, mint a forgalomtól kicsit kevésbé terhelt másik sarok. Ez a hely ráadásul a Pacsirtamező út felől is jó rálátással bír. A jól exponált sarok mögött két egymáshoz kapcsolódó kis tisztás található. Az emlékmű az előbbire kerül, míg a mögötte található szabad rész biztosíthatja a rendezvényekre érkező emberek számára a helyet.

KONCEPCIÓ

Az emlékműnek egy ötágú csillag az alapja. A látogatók a helyszínen nem szembesülnek a csillagformával, csak a térben körbejárva érzékelik azt. A csillag öt ágának más más szrepe van. A  park legexponáltabb helyén a hegyes szögben felfelé emelkedő konzol hívja fel az emlékműre a figyelmet. Vele ellentétesen a hátsó sarokban található tisztás mellett  áll az eltorzult, feltépett ötágú sebhelyet formázó emlékmű legjobban feltépett oldala, az északi, Lengyelország felé álló ág. Ez a kegyeletadás, koszorúzás helyszíne. A parkban itt a zajos úttól védettebben egy kis tisztás található. Az erre mutató ág az ami a legjobban “fáj”, a legkevésbé tud behegedni, begyógyulni, ezért is áll ez fel a leginkább.A három nyelvű tábla is ezen a konzolon kap helyet. A park legmélyébe mutató ág nem emelkedik ki. Itt rozsdás acél sín jelzi csak a csillag formáját. Alapvető fontos cél, hogy az emlékmű nem egy egész, hanem egy eltorzított, feltépett sebre emlékeztető csillagot szimbolizáljon, a csillag csak a térben járkálva rajzolódik ki bennünk, ill. a sebek alatt megláthassuk a tömegsírokra emlékeztető „tölténytengert”. A “feltépett” konzollemezek

helyén ugyanis a kommunista gaztettet szimbolizáló 25700 töltény kap helyet, elénk tárva a vörös csillag eltitkolt oldalát. A töltények rendezetlenül, betonba öntve kerülnek a 30 cm mélyen fekvő kimélyített “árokba”. A konzolok felső oldala füvesített, akárcsak a merőlegesen álló szárny. Ennek a hátán speciális kertépítészeti megoldásra van szükség (acélháló+ vertikális geotextília) melyre az elmúlt években több külföldi példát is találhatunk.

A parkban egyetlen új út kerül kialakításra. Ennek tengelye a  tömeggyilkosság, Katyn irányába vezet. A sétányra kerülő kőburkolatra lehetőség van a korszerű technikai eljárásoknak köszönhetően fotókat szitálni. Az Óbudát Lengyelországgal szorosan összekötő sas is itt kerülhet elhelyezésre.

Az éjszakai megvilágítás a konzol alján található lövésszerű lyukakból történik, ill a gdrök szegélyén sávban elhelyezett fényforrásokból (alternatív lehetőség a lyukakból kiálló üveghengerekkel történő kivilágítás, melyre a tablón lehet példát látni).

Az emlékmű elrendezéséből adódóan a buszmegállót és különféle műtárgyakat, lámpákat nem szükséges áthelyezni. A műtárgy jól integrálódik környezetébe.